Hindistan, Pakistan’ı füzelerle vurdu

Pakistan ordusunun sözcüsü yaptığı açıklamada, Hindistan’ın kısa bir müddet evvel Pakistan topraklarına üç farklı bölgeden füze saldırısı düzenlediğini duyurdu.

Pakistan ordusuna bağlı Servisler Ortası Halkla İlgiler (ISPR) Yöneticisi Korgeneral Ahmed Şerif Chaudhry, Hindistan’ın Bahwalpur, Muzaffarabad ve Kotli bölgelerine füze saldırısı düzenlediğini duyurarak, “Tüm jetlerimiz havadadır. Bu, Hindistan’ın hava alanı içinden gerçekleştirilen utanç verici ve korkakça bir hücumdur. Pakistan bu akına kendi seçtiği bir vakitte ve yerde karşılık verecek. Bu provokasyon karşılıksız kalmayacak” dedi.

İlk belirlemere nazaran ataklarda 8 kişi öldü 35 kişi yaralandı, 2 kişi ise kayıp.

Pakistan güvenlik kaynakları, Hindistan’a ilişkin 5 savaş uçağının düşürüldüğünü duyurdu.

Saldırıların akabinde Pakistan’ın Pencap eyaletinde acil durum ilan edildi.

PAKİSTAN KENDİ BELİRLEDİĞİ YER VE VAKİTTE KARŞILIK VERECEK

Pakistan Ordusu Halkla Bağlantılar Ünitesi (ISPR) Genel Müdürü Korgeneral Ahmed Şerif Chaudhry, Hindistan’ın füze ataklarına Pakistan’ın kendi belirlediği yer ve vakitte karşılık vereceğini açıkladı.

Dawn’ın haberine nazaran, ISPR Genel Müdürü Chaudhry, saldırıların Azad Cammu Keşmir eyaletinin Kotli, Muzafferabad ve Bagh ile Pencap eyaletinin Bahavalpur ve Muridke bölgelerine düzenlediğini belirtti. Chaudhry, akında bir caminin maksat alındığını aktardı.

Chaudhry, akınlarda rastgele bir askeri tesisin amaç alınmadığını kaydederek, “Pakistan, buna kendi seçtiği yer ve vakitte yanıt verecektir. Bu provokasyon yanıtsız kalmayacaktır.” tabirlerini kullandı.

Saldırılarda birinci belirlemelere nazaran 8 kişinin hayatını kaybettiğini, 35 kişinin yaralandığını, 2 kişinin ise kayıp olduğunu açıklayan ISPR Genel Müdürü Chaudhry, “Hindistan’ın bu korkak hücumla elde ettiği süreksiz mutluluğun yerini kalıcı bir hüzün alacaktır.” ifadesini kullandı.

PAKİSTAN SAVUNMA BAKANI ASİF: HİNDİSTAN’IN SALDIRILARI KORKAKÇA

Geo News’un haberine göre, Pakistan Savunma Bakanı Khawaja Asif, Hindistan’ın akınlarını “korkakça” biçiminde niteleyerek kınadı.

Saldırıların sivil bölgelere düzenlendiğini belirten Asif, “Kendi ataklarından çok daha büyük bir karşılık vereceğiz. Sadece sivillere saldırmakla kalmadılar, birebir vakitte bunu kendi hava alanlarından yaptılar.” sözlerini kullandı.

Dawn’ın haberine nazaran, Pakistan Federal Enformasyon ve Yayıncılık, Ulusal Miras ve Kültür Bakanı Attaullah Tarar, Pakistan ordusunun Hindistan’a ilişkin 2 uçağı düşürdüğü bilgisini doğrulayarak, “Şu anda Hindistan’ın saldırganlığına karşılık veriyoruz.” dedi.

Tarar, Başbakan Şahbaz Şerif’in, mahallî saatle 10.30’da Ulusal Güvenlik Komitesini toplama kararı aldığını açıkladı. Pakistan’ın Pencap eyaleti Başbakanı Meryem Navaz Şerif ise X toplumsal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Kamu güvenliği nedeniyle Pencap’taki eğitim kurumları yarın kapalı kalacak.” sözünü kullandı.

HİNDİSTAN: SİNDOOR OPERASYONU’NU BAŞLATTIK

Hindistan, Cemmu Keşmir bölgesindeki terör saldırısına karşılık olarak Sindoor Operasyonu’nu başlattığını duyurdu.

Altı bölgenin amaç alındığı belirtilen açıklamada, Pakistan’a ilişkin hiçbir askeri tesisin maksat alınmadığı vurgulandı.

Hindistan hükümetinden de “Eylemlerimiz odaklı, ölçülü ve çatışmaya yol açmayacak şekildeydi” açıklaması geldi.

Hindistan’ın Pakistan’da vurduğu noktalar

HAKAN FİDAN’DAN TELEFON GÖRÜŞMESİ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Pakistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Muhammed İshak Dar ile Pakistan ve Hindistan ortasındaki son gelişmeler hakkında telefonda görüştü. Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye nazaran görüşmede, Pakistan ile Hindistan ortasındaki son gelişmeler ele alındı.

TRUMP’TAN BİRİNCİ AÇIKLAMA

Gelişmeyi “utanç verici” olarak pahalandıran ve yeni haberleri olduğunu söyleyen ABD Başkanı Donald Trump, “Bu, geçmişte yaşanan kimi şeylere dayanıyor. Uzun vakittir savaşıyorlar. Aslında onlarca yıldır, hatta yüzyıllardır savaşıyorlar.” değerlendirmesinde bulundu.

Trump, “Ben yalnızca bunun çok çabuk sona ermesini umuyorum.” sözlerini kullandı.

BM’DEN İTİDAL ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Hindistan’ın Pakistan’a yönelik saldırısından derin tasa duyduğunu belirterek, azami itidal davetinde bulundu.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, Hindistan’ın askeri operasyonlarından derin kaygı duyduğunu bildirdi. İki ülkeye de azami itidal davetinde bulunan Dujarric, “Dünya, Hindistan ve Pakistan ortasında askeri bir çatışmayı kaldıramaz.” sözlerini kullandı.

KEŞMİR SALDIRISI TANSİYONU YÜKSELTTİ

Keşmir’de 26 Hindistanlı turistin hücum sonucu ölmesinin akabinde Hindistan ile Pakistan ortasında tansiyon yükselmişti.

Nükleer güce sahip iki komşu ülke ortasındaki bağlar, son yılların en düşük düzeyine geriledi.

Bölgede hudut çatışmaları vakit zaman devam ederken; iki ülke karışılıklı olarak hava alanlarını da kapatmıştı.

KEŞMİR NEDEN KIYMETLİ?

Keşmir, Pakistan ve Hindistan ortasında 78 yıldır çözülemeyen bir sorun. Direkt yahut dolaylı oluşturduğu gerginlikler sebebiyle 4 kez savaş çıkmasına neden olan Keşmir problemi, iki nükleer güç ortasında en değerli bahislerin başında geliyor.

Keşmir sorunu, bölgede İngiliz hakimiyetinin sona erdiği 1947’den önceye dayanıyor. Fakat iplerin kopması, İngilizlerin gidişiyle başladı.

1947’de İngiltere Hindistan’dan çekilirken, Keşmir’i Hindistan ya da Pakistan’la birleşme konusunda hür bıraktı.

Nüfusun büyük kısmı Müslüman olan Keşmir halkı Pakistan’ı tercih etse de periyodun Prensi Hindistanla birleşme kararı aldı.

Bu kararın akabinde iki ülke ortasında iki yıl süren bir savaş patlak verdi.

Ateşkesin sonunda Pakistan bölgeden çekilmedi ve Keşmir iki ülke ortasında fiilen bölündü.

Hindistan ele geçirdiği bölgeleri “Cammu Keşmir” eyaleti ismi altında kendine bağladı. Bölge, Hindistan ile Pakistan ortasında gayret alanı haline geldi.

KRİZE ÇİN DE DAHİL OLDU

Ardından krize Çin de dahil oldu. Hindistan ile hudut uyuşmazlığı yaşayan Çin, 1956’dan 1962’ye kadarki periyotta Keşmir’in doğusundaki Aksai-Çin yaylasını adım adım ele geçirdi.

1965’te Pakistan ile Hindistan Keşmir için bir defa daha savaştı. 1972’de imzalanan Şimla Mutabakatı ile Keşmir’de, Hindistan ve Pakistan denetimindeki bölgeler, Denetim Çizgisi ismiyle ayrıldı.

Hint idaresine duyulan öfke, kitlesel şovlara, silahlı direnişe ve Pakistan takviyeli militan kümelerin yükselişine sahne oldu. Bu süreçte hem Hindistan hem Pakistan kendini nükleer güç olarak ilan etti.

1999’da, Hindistan ordusu ile Pakistan dayanaklı güçler ortasında kısa ancak şiddetli çatışmalar yaşandı. Lakin iki ülkenin peş peşe nükleer silah denemesi yapması, mümkün bir savaşın boyutları konusunda telaşlara yol açtı.

2000’li yıllardaki diyalog eforlarından da bir sonuç alınamadı. Son olarak 2019’da 40 Hindistan askerinin militanların akınında öldürülmesi sonrası bir kere daha savaş patlak verdi.

Hindistan, Pakistan topraklarına 50 yıl sonra birinci sefer hava saldırısı düzenledi. Hava hücumlarına Pakistan da karşılık verdi ve iki ülkenin savaş uçakları ortasında kısa periyodik it dalaşı yaşandı. Hindistan tıpkı yıl Cammu Keşmir’in özel statüsünü iptal etti ve bölgeyi ikiye ayırdı.

Keşmir’in yüzde 45’i Hindistan’ın, yüzde 35’i Pakistan’ın denetiminde. Cammu Keşmir, hala Hindistan’da Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu tek eyalet olma özelliği taşıyor.

Karşılıklı ihlallere sahne olan Denetim Çizgisi’ndeki çatışmalar nedeniyle iki ülke, sık sık savaşın eşiğine geliyor.

Bölgede kırılgan bir güvenlik durumu var. O denli ki eski ABD başkanı Bill Clinton Keşmir’i “dünyanın en tehlikeli yeri” olarak tanımlamıştı.

birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulunun Keşmir’in geleceğinin halk oylamasıyla belirlenmesi davetine karşın Keşmirliler kendi mukadderatını tayin edemiyor.

Kaynak: NTV

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*