ve SİHA’ların dünya lideri Baykar’ın Yönetim Kurulu Başkanı ve Savunma Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar’a Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı belgesi verildi.
Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ve Türkiye Teknoloji Takımı (T3 Vakfı) tarafından “Milli Teknoloji Hamlesi” başlıklı söyleşi düzenlendi. Türkiye’nin yerli ve milli savunma sanayisinin öncülerinden olan Baykar’ın Yönetim Kurulu Başkanı ve Savunma Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, Isparta Prof. Dr. Lütfü Çakmakçı Konferans Salonu’nda gerçekleşen etkinlikte konuşmacı olarak yer aldı. Bayraktar, bu özel günde ayrıca, fahri doktora unvanı almaya da hak kazandı.
Programda konuşmacı olarak yer alan Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Türkiye’nin savunma sanayisi alanındaki gelişiminde Selçuk Bayraktar’ın oynadığı önemli rolü vurgulayarak, “Ülkemizde gerçekleştirilen en önemli adımların öncüsünü ağırlamaktan gurur duyuyoruz. Düşmanlarımıza korku, dostlarımıza güven veren gücümüz her geçen gün daha da güçleniyor. Bayraktar’a ülkemize yaptığı katkılardan ve Isparta’mıza teşrif etmesinden dolayı teşekkür ediyoruz” dedi.
Türkiye, Baykar’ın insansız hava araçları (İHA) ve silahlı insansız hava araçları (SİHA) alanında dünya lideri olduğunu belirten Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Baykar’ın büyüme hikayesini de etkinlikte anlattı. Bayraktar, Baykar tarafından üretilen ve 2014 yılında ilk uçuşunu gerçekleştiren Bayraktar TB2’nin 35 ülkede aktif olarak kullanıldığını ve dünyanın en fazla ihracat yapan SİHA’sı haline geldiğini belirtti.
Aynı zamanda, Baykar’ın geliştirdiği ilk SİHA olan ve Roketsan mühimmatlarıyla donatılan TB2’nin 2015’te üretildiğini hatırlatan Bayraktar, kendisine, “Bu yolculuğumuz, TB2’nin akılda başladığı 6 kilodan AKINCI’da 6 tonluk uçuşumuzla devam etti. KIZILELMA, 2023’de uçuruldu ve 2024’te seri üretim versiyonumuz uçuruldu. Dünya çapında savaşın birinci uçağı olan bu KIZILELMA, teslimat sürecindeyiz. Ayrıca Bayraktar TB3, denizlerdeki kısa pistlerden inip kalkabilen yeni bir kuyu dünyadaki birinci oldu” dedi.
Bayraktar daha sonrasında, savunma sanayisi alanında yerli üretim oranının yüzde 80’lere ulaştığını ifade ederek, 20 yıl önceki oranın yüzde 89 dışa bağımlı olduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye’nin uydulara da önem verdiğini vurgulayan Bayraktar, bu konudaki çalışmalarına hız vermeye devam edeceklerini söyledi.
Bayraktar söyleşide ayrıca, Türkiye’nin tamamen bağımsız, müreffeh bir geleceğe kavuşabilmesi için gereken kararlılığın korunması gerektiğini ifade etti. Selçuk Bayraktar’a fahri doktora unvanı verilirken, öğrenciler de ona bu özel günde teşekkür etme fırsatı buldular.
Bir yanıt bırakın