
İktidardaki Sırp İlerleme Partisi’nin (SNS) lideri ve Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić’in müttefiklerinden Başbakan Milos Vučević, geçen Kasım ayında Novi Sad kentindeki bir tren istasyonunda meydana gelen ve 15 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan kazanın akabinde başlayan protestolar sürecinde 28 Ocak’ta istifa etmişti.
Sırbistan parlamentosunun bugünkü oturumunda, Vučević’in istifası resmen kabul edildi ve yeni başbakan belirlenmesi için 30 günlük yasal süreç başladı. Vučević’in istifasının son gündem unsuru olduğu parlamento oturumu, muhalefet milletvekillerinin hükümet aykırısı ve öğrenci şovlarını destekleyen protestoları nedeniyle şiddet olaylarına sahne oldu.
VUCİC’İN VAKTİ KISITLI
Anayasa gereği, Cumhurbaşkanı Vučić’in, 2027’de yapılacak parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar ülkeyi yönetecek yeni başbakan adayını önermesi için 30 günü bulunuyor.
Eğer Vučić, bu müddet içinde yeni bir başbakan adayı belirleyemezse, 45 ila 60 gün içinde erken seçim yapılması gerekecek. Parlamento Başkanı Ana Brnabić, “Yeni hükümet için son tarih 18 Nisan gece yarısıdır” açıklamasında bulundu.
ANKETLER NE DİYOR?
Sırbistan’da devam eden protestolar yerinde, iktidardaki SNS’ye karşı reaksiyon günden güne artıyor.
Aralık ayında IPSOS Strategic Marketing tarafından yapılan bir ankete nazaran SNS’nin seçmen dayanağı yüzde 48,3 düzeyindeydi, lakin hükümete yönelik kamuoyundaki reaksiyon o tarihten bu yana değerli ölçüde arttı.
Muhalefet partileri ise erken seçim ihtimalini reddederek, SNS’nin yer almadığı süreksiz bir hükümet kurulmasını talep etti. Lakin Vučić, bu seçeneği daha evvel tekraren reddetti.
Öte yandan, geçen Cumartesi günü başşehir Belgrad’da on yıllardır görülen en büyük protestolardan biri düzenlendi ve 100 binden fazla kişi yolsuzluk tezleriyle hükümetin istifasını talep etti.
NOVİ SAD’DA NE OLMUŞTU?
1 Kasım 2024’te Novi Sad kentindeki tren istasyonunda demir tentenin çökmesi nedeniyle 15 kişinin hayatını kaybettiği kaza, ülke genelinde hükümet tersi protestoları tetikledi.
Novi Sad’da başlayan protestolar vakitle tüm Sırbistan’a yayıldı ve 2014’te başbakan, 2017’de cumhurbaşkanı olan Vučić’in iktidarını sarsan en büyük protesto dalgasından biri haline geldi.
Kaynak: NTV
Bir yanıt bırakın